Profesorul

de care ma indragostisem in primul an de facultate avea 14 de ani in plus fata de mine. In timpul liber era scriitor. In rest, ii ascultam la radio vocea groasa, de barbat atletic. Discuta politica, ii lua interviu lui Liiceanu, iesea la bere cu Cartarescu, avea deja la activ nu stiu cate premii pentru emisiunile pe care le realiza. Daca ar fi sa-l descriu frumos, as spune ca era o vedeta intelectuala, tocmai de-aia mureau toate gagicile dupa el la curs.

Cand l-am vazut prima oara, purta o camasa verde peste un tricou de rocker si niste blugi de vama veche. Inalt, brunet, cu ochi cafenii si-un par dezordonat in cap, mi se parea ca il cunosc de undeva. Ulterior, aveam sa aflu cine e si de unde mi se parea asa de cunoscut. I-am zambit cuminte, mi-a zambit inapoi, mi-am luat in primire locul la curs. In timp ce preda, ma gandeam incostient cum arata prietena lui. O fi inalta, slaba cu sanii mari? O mignona cu fund bombat? Vreo poetesa decadenta? Dar poate e gay si o ascunde foarte bine. Si totusi nu, simteam ca i se scurg ochii dupa femei.

Cateva luni m-am lasat prinsa intr-un joc nesimtit de profesor-eleva cuminte, care vine la toate cursurile, se asaza nonsalant in prima banca, stie mereu raspunsurile la intrebari, se straduieste sa ia note mari si roseste pudic cand privirile ajung unde nu trebuie.

Intr-o zi m-a sunat. Voia sa ne vedem. Era vara, cursurile se terminasera si lumea traia intr-o dulce delasare. M-am dus.

Habar n-aveam ce sa spun sau sa fac. Cred ca rosisem foarte mult, binenteles ca am intarziat, mi-era frica sa deschid gura, sa nu spun vreo bazaconie. Purtam o rochiem crem si ruj rosu, iar el se uita la mine si nu zicea nimic. Intr-un final, m-a luat de mana si mi-a zis „Hai. E tarziu deja”.

Si m-am dus. Vreo 2 ani ne-am iubit in diverse ipostaze, erau luni in care nu vorbeam si zile intregi in care stateam in apartamentul lui, ascultam Tom Waits si-l obligam sa-mi citeasca ce scrie. Intr-o zi insa, am simtit ca e timpul sa-mi iau zborul. El nu mai era demult profesorul de jurnalism si nici eu eleva docila din prima banca. Mi-am pus din nou rochia crem si rujul rosu si mi-am zis „Hai, e tarziu deja”.

1739 Comments